هفتمین جلسه حلقه شهید دکتر مصطفی احمدی روشن و دوّمین جلسه حلقه شهید حاج حسن تهرانی مقدم - پایگاه شهید یعقوبی دانشگاه ارومیه طی سال 1397 مورخ 15/05/97 با حضور20 نفر از اعضاء رأس ساعت 11 در سالن شورای ستاد مرکزی دانشگاه ارومیه واقع در پردیس نازلو با حضور عالم جلیل القدر و محقّق، حاج آقا مومنی تشکیل گردید. ضمناً در این جلسه از اعضاء شورای بسیج اساتید دانشگاه ارومیه نیز دعوت بعمل آمده بود.

دکتر حبیب زاده، ضمن عرض خیر مقدم حضور استاد مومنی و همکاران گرامی، حضور شورای بسیج اساتید را گرامی داشته و تشکیل جلسات مشترک با بسیج اساتید و بسیج دانشجوئی را از اهداف بسیج کارکنان بیان داشتند. در ادامه با اشاره به حدیث امام صادق علیه السلام دستور جلسه را "امانت و امانت داری" بیان و از استاد مومنی جهت ایراد سخنرانی دعوت نمودند.

حدیث بیان شده بدین شرح بود، امام صادق علیه السلام فرمودند: فریب نماز و روزه مردم را نخورید، چه بسا انسانی به نماز و روزه حریص باشد به گونه ای که از ترک آن وحشت داشته باشد. اگر بخواهید آن ها را مورد اختبار* و آزمایش قرار دهید با راستگویی و امانت داری، اختبار و آزمایش کنید.

( اختبار*  : آزمودن، آگاهی یافتن از چیزی، آزمایش ) 

ابتداء حاج آقا مومنی، تشکیل جلسات هدفمند را بسیار مغتنم شمرده و بیان داشتند که، ای کاش بیست یا سی سال گذشته این مسیر را طی می نمودیم؛ و تشکیل چنین جلساتی را موجب تحوّل فکری بیان نمودند.

سپس با اشاره به آیه 72 سوره مبارکه احزاب :

إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَنْ يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنْسَانُ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا

(ما امانت [الهى و بار تكليف] را بر آسمان ها و زمين و كوه ها عرضه كرديم، پس از برداشتن آن سر باز زدند و از آن هراسناك شدند و[لى] انسان آن را برداشت، راستى او ستمگرى نادان بود) مطالب خود را ارائه نمودند.

ایشان مسئولیت پذیری را یکی از مصادیق 10 گانه امانت بیان کرده و علّت قبول امانت را توسط انسان، جهل و ظلم دانستند؛ و از چهار تقابل در عالم هستی به، ملکه و عدم ملکه، اشاره فرموده و "علم و جهل" و "عدالت و ظلم" را بیان داشتند. ایشان چنین ادامه دادند، کل مخلوقات از دایره ظلم و علم .... خارج هستند و تنها انسان است که می تواند دارای این خصلت ها باشد؛ آنهم بعلت اختیار است. در عالم هیچ موجودی مختار آفریده نشده است. یعنی هیچ موجودی لیاقت تجلّی اختیار را نداشته است. حتّی ملائک مقرّب هم اختیار ندارند، حضرت جبرائیل از اوّل خلقت همان است.

ایشان در تعریف انسان بیان داشتند: انسان حیوان بلفعل است و انسان بلقوه.

انسان جاهل است یعنی اینکه، استعداد عالم شدن را دارد. و انسان ظالم است، ظالم بلفعل یعنی اینکه، استعداد عدالت را دارد. این تقابل ملکه و عدم ملکه می باشد.

در ادامه ایشان به نامه 5 نهج البلاغه اشاره فرمودند:

وَ إِنَّ عَمَلَكَ لَيْسَ لَكَ بِطُعْمَةٍ وَ لَكِنَّهُ فِي عُنُقِكَ أَمَانَةٌ وَ أَنْتَ مُسْتَرْعًى لِمَنْ فَوْقَكَ؛ لَيْسَ لَكَ أَنْ تَفْتَاتَ فِي رَعِيَّةٍ وَ لَا تُخَاطِرَ إِلَّا بِوَثِيقَةٍ؛ وَ فِي يَدَيْكَ مَالٌ مِنْ مَالِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ وَ أَنْتَ مِنْ خُزَّانِهِ حَتَّى تُسَلِّمَهُ إِلَيَّ، وَ لَعَلِّي أَلَّا أَكُونَ شَرَّ وُلَاتِكَ لَكَ؛ وَ السَّلَام.

حوزه فرمانرواييت طعمه تو نيست، بلكه امانتى است بر گردن تو، و از تو خواسته اند كه فرمانبردار كسى باشى كه فراتر از توست. تو را نرسد كه خود هر چه خواهى رعيت را فرمان دهى. يا خود را درگير كارى بزرگ كنى، مگر آنكه، دستورى به تو رسيده باشد. در دستان تو مالى است از اموال خداوند، عزّوجلّ، و تو خزانه دار هستى تا آن را به من تسليم كنى. اميد است كه من براى تو بدترين واليان نباشم. و السلام.

و بیان داشتند، امانت داری یک نوع مدیریت است، و کسانی که عهده دار مدیریت هستند، امانت بیشتری به عهده دارند.

در ادامه حاضرین به طرح سوال پرداخته و در خاتمه حاج آقا مومنی به سوالات پاسخ دادند.